Blog

Kaip pripratinti katę prie vandens? Kai vanduo yra būtinas, bet ne visad norimas

Kaip pripratinti katę gerti vandenį

Vanduo yra svarbiausia maistinė medžiaga. Jis yra būtinas gyvybei, o sveiki gyvūnai gali jį gerti, net ir labai dideliais kiekiais. Vanduo organizme atlieka daugybę funkcijų. Jis yra būtinas visoms medžiagų apykaitos reakcijoms. Taip pat padeda reguliuoti kačių ir šunų kūno temperatūrą. Jis perneša maistines medžiagas ir yra būtinas šalinant antrinius medžiagų apykaitos procesus. Vanduo taip pat turi įtakos tinkamam inkstų funkcionavimui.

Praktiškai kiekvienas katės savininkas gali pasakyti: mano katė nenori gerti vandens! Ir nors tai yra gana įprasta šiems gyvūnams, turite išlaikyti pirštą ant pulso. Katė, kuri turi per mažai skysčių, yra linkusi į inkstų sutrikimus ir kristalų susidarymą šlapime. Vandens netekimas jau ties 15-20% nuo būtinos apimties yra mirtina grėsmė jo gyvybei. Todėl turite atidžiai stebėti, ar ir kiek jūsų augintinis geria. Jei jūsų katė atsisako valgyti ar gerti, nedelsdami kreipkitės į veterinarą.

Dehidratuota katė

Turite prisiminti, kad tam tikros situacijos pagreitina katės kūno dehidrataciją. Būkite ypač atsargūs su savo katinu šiltu oru ir esant dideliam fiziniam krūviui. Atminkite, kad vandens poreikis padidėja esant įvairioms fiziologinėms būsenoms, pavyzdžiui, nėštumo ir žindymo laikotarpiu, taip pat vemiant ir viduriuojant. Amžius taip pat yra svarbus, o kačiukai ir senjorai yra labiausiai linkę į dehidrataciją. Situacijoje, kai sena katė atsisako valgyti ir gerti, be to, kad kuo greičiau turi kreiptis į kliniką, pabandykite rasti būdą, kaip ją aprūpinti skysčiais. Jūsų katės dehidratacijos požymiai yra: per didelis dusulys, mieguistumas, odos elastingumo praradimas, sausos, lipnios dantenos. Taip pat gali būti papildomų simptomų, tokių kaip vėmimas.
Dehidrataciją gali sukelti ir labai karšti orai vasarą bei gyvūno negalėjimas tinkamai atsivėsinti dėl didelio kailio kiekio. Tokiose situacijose rekomenduojamas katės ir šuns vėsinamasis kilimėlis.

Katė ir vanduo

Tikriausiai ne kartą susimąstėte, kodėl jūsų katė nenori gerti vandens. Katės yra dykumos gyvūnai ir yra prisitaikę gauti skysčius daugiausia iš maisto. Katė patenkina beveik visus skysčių poreikius medžiodama ir valgydama grobį. Tas pats atsitinka, kai maitinate savo mažą katę drėgnu maistu iš skardinių ir paketėlių arba BARF dieta. Jų drėgmė yra 70-80%. Tačiau, jei jūsų augintinis valgo sausą maistą, kurio drėgnumas yra apie 10%, neįmanoma gauti pakankamai drėgmės. Būtent tada ypač reikia pagalvoti, kaip paskatinti katę gerti vandenį, nes jos šlapimas bus nuolat koncentruotas. Dėl to gali atsirasti šlapimo problemų ir kristalų nusėdimas šlapime.

Kiek katė turėtų gerti?

Deja, neretai katė atsisako gerti vandenį. Todėl turėtumėte žinoti, kiek skysčių suvartojimas atitinka saugų standartą. Visą vandens suvartojimą sudaro: išgertas vanduo, maisto drėgmė ir metabolinis vanduo.

Katės vandens poreikis yra apie 40-50 ml 1 kg kūno svorio per dieną.

Tai reiškia, kad jei katė sveria, pavyzdžiui, 4 kg, jai reikia 200 ml vandens per dieną. Laikydamasis drėgnos dietos, jis iš maisto gaus apie 160 ml, o papildomai katė dar turės išgerti tik 40 ml. Tačiau kai valgys sausą maistą, katei reikės išgerti 195 ml, tai yra beveik stiklinė. Tik tinkamai aprūpinus katę švariu ir tekančiu vandeniu galite paskatinti ją gerti pakankamą kiekį ir išlaikyti sveikus inkstus.

Kamuoja katės kraikas visuose namuose?

Dažnas iš mūsų susiduriame su situacija kai po kiekvieno mūsų augintinio vizito į dėžutę turime eiti šluoti grindis, arba susitaikyti kad kraiko bus visur. Laimei jau yra sprendimas, dvisluoksnis katės kilimėlis prie tualeto kuris surenka kraiką nuo katės letenų ir neleidžia jam būti išnešiotam po visus namus!


X