Blog

Kaip išsirinkti tinkamą mokyklinę kuprinę?

Prasidėsiantis mokslo metai – puiki proga pakalbėti apie vaikų laikysenos svarbą ir laikysenos pakitimų prevenciją. Atidus tėvų žvilgsnis bei laiku atkreiptas dėmesys į net mažiausius vaiko laikysenos pakitimus kaklo, pečių, klubų srityse gali padėti ateityje išvengti rimtų stuburo problemų, nugaros skausmo, kojų deformacijų, plokščiapadystės.

Svarbiausia taisyklė – daiktus nešioti kuprinėje plačiomis reguliuojamomis petnešomis ant abiejų pečių. Išsirinkti kuprinę pradinukams kur kas paprasčiau – jiems skirtos kuprinės būna ergonomiškos, su kieta nugarėle, plačiomis petnešomis, reguliuojamais diržais, o ir nešioja jas mažieji ant abiejų petukų. Vyresnėse klasėse kur kas populiariau nešioti kuprinę ant vieno peties arba vietoje kuprinės rinktis rankinę. Tad ir laikysenos pokyčių tokiame amžiuje atsiranda daugiau.
Antra svarbi taisyklė – nenešioti per didelio svorio. Kuprinės svoris neturėtų viršyti 10-15 proc. vaiko kūno masės. Tikrai vertėtų kasdien patikrinti pradinuko kuprinę ir pasižiūrėti, ar ji ne per sunki, ar vaikas nesinešioja nereikalingų daiktų, žaislų, mokyti planuoti ir į mokyklą neštis ne visus vadovėlius ir sąsiuvinius, o tik tą dieną reikalingus.
Jei pastebite, kad vaikas su kuprine vaikščioja palinkęs į priekį, skundžiasi skausmais nugaros, pečių srityje, jam reikia sureguliuoti kuprinės padėtį arba išsirinkti naują kuprinę. Mes siūlome platų mokyklinių kuprinių asortimentą. Žinoma, net ir įsigijus naują, tinkamą kuprinę, svarbu laikytis rekomenduojamo daiktų svorio ir ją nešioti ant abiejų pečių.
Per sunki kuprinė – ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų bėda. Per sunkios kuprinės nešiojimas neatstos treniruotės ar pratimų, nestiprins pečių ir nugaros, o veikiau žalos kūną. Per sunkios kuprinės nešiojimas ir ypač – netaisyklingas – suaugusiesiems gali lemti krūtinės angos sindromą, užspausti nervus. Taip pat jums gali skaudėti kaklą, gali tapti sunku sukioti kaklą. Dažnu atveju gali netgi pasikeisti kaklo padėtis: iš įprasto tiesaus kaklo laikymo jums gali susiformuoti kaklo palinkimas į priekį. Netaisyklingas ir per sunkios kuprinės nešiojimas taip pat gali lemti galvos skausmus.
Tačiau ir kuprinę išsirinkti reikia mokėti. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis kuprinę: kad kuprinės petnešos būtų plačios ir standžios, paminkštintos. Kuo petnešos platesnės, tuo geriau svoris pasiskirsto; rinkitės kuprinę ne su vienu dideliu, o su keletu skyrių, kad svoris geriau pasiskirstytų; nesirinkite pačios didžiausios kuprinės, nes, tikėtina, ją perpildysite. Verta rinktis reikiamo dydžio, o ne didesnę nei reikia kuprinę; sureguliuokite petnešas taip, kad kuprinė būtų ne žemiau 10 cm jūsų liemens. Tai užtikrins taisyklingą laikyseną ir padės išvengti pečių maudimo.

Saugokite savo nugarą ir sveikatą – rinkitės kuprines, kurios nežalos jūsų. Išsirinkę stilingą modelį išlaikysite savo stilių, bet kartu tausosite sveikatą. Platus mokyklinių kuprinių vaikams pasirinkimas žemiau.

X